Externe luchttoevoer houtkachel
Zonder zuurstof kan een houtkachel niet branden, dat is een feit. Er zijn twee mogelijkheden om deze zuurstof in de brandkamer te krijgen. Standaard wordt het uit dezelfde ruimte gehaald als waar de houtkachel geplaatst is. Een andere optie is dat de zuurstof extern wordt verkregen, zoals via de gevel of kruipruimte. In specifieke situaties is een externe luchttoevoer noodzakelijk om een houtkachel te kunnen gebruiken. Daarom leggen we je graag uit hoe dit precies werkt, wat de voordelen zijn van externe luchttoevoer en wanneer je wel of geen externe luchttoevoer nodig hebt.
Externe luchttoevoer: zo werkt het
Vrijwel alle houtkachels beschikken over de mogelijkheid om gebruik te maken van een externe luchttoevoer. Dit is namelijk een extra aansluitpunt, aan de achter- of onderkant, waar een flexibele slang op aangesloten kan worden. Deze flexibele slang, vaak van aluminium, wordt aangesloten op het aansluitpunt en loopt vanuit daar naar het punt waar de lucht vandaan dient te worden gehaald. Belangrijk punt is dat bekeken wordt in de installatiehandleiding van de specifieke houtkachel welke voorschriften er zijn om dit aan te sluiten.
Wanneer gebruik je een externe luchttoevoer?
In sommige gevallen is een externe luchttoevoer noodzakelijk. Dit is het geval in onderstaande situaties:
Voordelen van een externe luchttoevoer
Het grootste voordeel is uiteraard dat de houtkachel niet afhankelijk is van de zuurstof uit de ruimte waarin deze staat te branden. Hierdoor blijft het leefklimaat in de ruimte aangenaam en gaat er geen onnodige warmte verloren. Dit houdt tevens in dat er niet tot nauwelijks geventileerd hoeft te worden, want dit is niet noodzakelijk om de houtkachel te kunnen branden. Daarnaast blijft de lucht schoon en gezond om in te leven zonder dat je inlevert op sfeer.
Installatie externe luchttoevoer
In sommige gevallen is het noodzakelijk om een extra aansluitstuk te kopen om gebruik te kunnen maken van de externe luchttoevoer, dus controleer dit vooraf. Op de houtkachel zelf wordt een flexibele (aluminium) slang aangesloten van vaak 80mm, 100mm of 150mm (vaak bij inbouwhaarden), waardoor de houtkachel in direct verbinding komt met een geventileerde kruipruimte of de gevel. De kosten voor deze installatie inclusief de benodigde aansluitstukken en materialen is over het algemeen circa €350.
Wat als externe luchttoevoer niet mogelijk is?
Indien je geen mogelijkheid hebt om externe luchttoevoer aan te sluiten en te maken hebt met één van bovenstaande aspecten, valt een houtkachel af. Uiteraard zijn er alternatieven zoals gashaarden, elektrische haarden of bio-ethanol haarden. Indien bovenstaande aspecten geen toepassing hebben op jouw woonsituatie, heeft dit alsnog invloed op de mogelijkheid. Zo vallen er in de categorie inbouwhaarden een groot deel af, aangezien deze verplicht geïnstalleerd dienen te worden met een externe luchttoevoer.
Benieuwd of een externe luchttoevoer mogelijk is in jouw situatie?
Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Vul het onderstaande contactformulier in en onze experts nemen contact met je op.
Neem contact op met een van onze experts