Inbouw gashaard

Wil jij op een veilige manier meer warmte in huis brengen? Met een inbouwgashaard is dat mogelijk. Droomkachels heeft een groot assortiment met verschillende soorten en formaten, waardoor er altijd een passend model is voor jouw situatie.

Filteren

Producten 13-24 van 44

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Producten 13-24 van 44

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is het verschil tussen een inzet- en een inbouwhaard?

Als je deze twee typen haarden ziet, zou je wellicht kunnen denken dat ze hetzelfde zijn. Toch zit er een belangrijk verschil tussen. Een inbouwhaard wordt ingebouwd in een wand en is geschikt voor een huis dat nieuw wordt gebouwd. Er wordt tijdens het schetsen van de situatie dus al rekening gehouden met een haard. Een inzethaard kan geplaatst worden in een reeds bestaand huis en wordt geplaatst in een schouw of open haard die al bestaat. Een ander verschil is dat bij een inbouwhaard de haard zelf grotendeels in de muur ligt verborgen, waardoor er minder randen en kaders te zien zijn. De focus ligt meer op de vlammen en de haard is één met je interieur.

Verschillende inbouwhaarden

Er zijn veel verschillende inbouwhaarden op de markt waar je uit kunt kiezen. Een fronthaard zie je logischerwijs slechts van één kant. Een hoekhaard zie je van twee kanten. Deze haarden kunnen zelfs in een pilaar worden verwerkt. Bij een driezijdige haard zijn drie zijden te zien. Met een mooie ombouw kan dit werken als een semi-scheiding van je ruimte. Als je meer scheiding wenst kun je ook voor een doorkijkhaard gaan. Hierbij zijn de vlammen in de regel van twee kanten te bezichtigen. De haard zit als het ware in de muur. Je hoeft de doorkijkhaard natuurlijk niet in een volledige muur te plaatsen tussen twee ruimten in. Vaak wordt er gekozen voor een semi-scheidingswand.

Andere belangrijke overwegingen

Je zult niet enkel na moeten denken over de esthetische aspecten, want er zijn ook andere belangrijke overwegingen. Bedenk bijvoorbeeld hoe groot de ruimte is waar je de inbouw gashaard wilt plaatsen. Het zou zonde zijn, wanneer je een te kleine kachel aanschaft die de kamer niet goed verwarmt. Een te grote kachel zal echter ook niet efficient werken en zal meer gas nodig hebben om te branden. De ombouw van de haard wordt logischerwijs gemaakt van brandweren materiaal. Houd jezelf en je gezin veilig door geen ontvlambare spullen bij de haard te plaatsen. Bedenk ook dat je huis goede ventilatie nodig heeft – vooral bij een open verbranding is dit belangrijk.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten verbranding?

Bij een open verbranding onttrekt de inbouwhaard zuurstof vanuit je woonruimte om het vuur brandende te houden. De rook wordt afgevoerd door het schoorsteenkanaal. Omdat de vlammen feitelijk jouw zuurstof opnemen, is het bij dit soort verbrandingssystemen extra belangrijk dat je voor een goede ventilatie zorgt. Bij een gesloten verbranding wordt de zuurstof onttrokken van de buitenlucht door middel van een kanaal. De rookgassen worden vervolgens ook weer afgevoerd door ditzelfde kanaal, waardoor je geen schoorsteenkanaal nodig hebt. Indien je voor een inbouwgashaard gaat dat werkt op een gesloten verbrandingssysteem zul je er wel rekening mee moeten houden dat er glas wordt geplaatst als afscheiding.

Waarom gas?

Waarom zou je nu juist voor een gashaard gaan? Zeker in een nieuwbouwwoning waar van je verwacht wordt dat je gasloos woont, klinkt dit onlogisch. Toch is het mogelijk. Nieuwe inbouw gashaarden werken op propaangas. Deze gasflessen kun je buiten opslaan en via leidingen worden ze aangesloten op je inbouwhaard. Dit gas is een stuk duurzamer dan het gas dat gebruikt wordt door een cv-ketel.

Wat voor soorten inbouw gashaarden zijn er?

Er zijn diverse soorten inbouw gashaarden, variërend in stijl, grootte en functie. Enkele voorbeelden zijn: 1) Frontmodellen, met zicht op het vuur vanaf één zijde. 2) Hoekmodellen, met zicht vanaf twee zijden. 3) Driezijdige modellen, met zicht vanaf drie zijden. 4) Tunnelmodellen, doorzichtbaar vanuit twee tegenovergestelde zijden. Elk type biedt unieke esthetische en praktische voordelen.

Hoe wordt een inbouwhaard ingebouwd?

Het inbouwen van een haard vereist nauwkeurige metingen en voorbereiding van de inbouwruimte. De haard wordt geplaatst en aangesloten op gas en elektriciteit. Het rookkanaal wordt aangesloten en veilig bevestigd. De haard wordt vervolgens omlijst met hittebestendige materialen en afgewerkt naar keuze. Voor een veilige en correcte installatie is het raadzaam een professional in te schakelen.

Heeft een inbouw gashaard een afvoer nodig?

Ja, een inbouw gashaard heeft een afvoer nodig om de verbrandingsgassen veilig naar buiten te leiden. Dit kan een traditionele schoorsteen zijn, of een speciaal rookkanaal. Gashaarden met een gesloten systeem nemen lucht van buiten voor de verbranding en voeren de gassen direct naar buiten af. Een correct geïnstalleerde afvoer is cruciaal voor veiligheid en efficiëntie.